Handgemaakte sieraden in Nederland

Goudsmid Technieken

Handgemaakte sieraden zijn een ware kunstvorm die vakmanschap en creativiteit combineren. In Nederland zijn er tal van getalenteerde goudsmeden die unieke en persoonlijke stukken creëren. Voor het maken van sieraden zijn er diverse goudsmid technieken mogelijk, elk met zijn eigen charme en complexiteit. Goudsmid Margriet is gevestigd in Annen, Noord-Drenthe. Dit prachtige pittoreske dorp ligt aan de rand van het Nationaal Park Drentsche Aa èn vlakbij de stad Groningen.

Margriet zegt;   

“Wij hebben zeker geen uitstervend beroep! , de nieuwste technieken kunnen mooi naast elkaar bestaan”.

Een sieraad met jouw verhaal?

Margriet onthult tijdloze technieken voor handgemaakte sieraden

"Het is belangrijk dat we zorgzaam omgaan met ons ambacht en onze natuur."

In ons atelier maken we nog steeds gebruik van alle technieken die al eeuwenlang worden toegepast in de goudsmeedkunst. Veel van de sieraden die wij vervaardigen, worden vermaakt of omgesmolten, waarbij hergebruik van goud en edelstenen centraal staat. Dankzij dit duurzame proces blijven zowel oude als nieuwe goudsmidstechnieken springlevend.

Bewerking van EDELE metalen

Smelten is een heel belangrijke techniek in het prachtige vak van goudsmeden. In het atelier van Goudsmid Margriet wordt vaak oud, dierbaar goud van opdrachtgevers gebruikt. Margriet: “Het verhaal gaat verder... Door middel van foto’s en filmpjes laten we de opdrachtgever een beetje meegenieten en tonen we ons mooie vak. Hierdoor blijft het bestaan.” Het goud wordt verhit tot het smeltpunt van 1063 graden, waardoor het goud vloeibaar wordt. Dit maakt het mogelijk om het goud in de gewenste vorm te gieten, zoals een staaf(je) of een plaat. Na het smelten wordt het goud gesmeed tot plaat of draad.

(Voor)Smeden kan als de oervorm worden gezien bij het vormgeven aan edele metalen. Het sieraad wordt tussen hamer en aambeeld "gekneed" en in de gewenste vorm gebracht. De goudsmid verstaat onder smeden het vervormen van goud met de hamer in warme en koude toestand. De door de goudsmid gebruikte edelmetalen en legeringen zijn in koude toestand uitstekend met de hamer te vormen. Af en toe moet er wel worden gegloeid om het edele metaal te ontspannen en ter voorkoming van scheuren en barsten. Vervolgens wordt het met behulp van een wals, hamers, trekbank en andere gereedschappen in de gewenste plaat of draad gebracht. Smeden vereist zowel kracht als finesse om de juiste vorm en afwerking te bereiken.

Walsen is een techniek waarbij het metaal door roterende cilinders wordt gevoerd om het dunner en gladder te maken. Dit zorgt voor een consistente dikte en breedte van het metaal, wat essentieel is voor verdere bewerking.

Solderen is cruciaal bij het vervaardigen van sieraden. Hierbij wordt goudsoldeer gebruikt om het goud aan elkaar te smelten. Goudsoldeer ligt altijd lager dan het smeltpunt van goud. Het soldeer en het sieraad worden verhit tot het soldeer smelt en zich hecht aan het te verbinden sieraad. Dit vereist nauwkeurige temperatuurcontrole en vakmanschap!

Drijven ook wel vormsmeden genoemd, is het plastisch vervormen van plaatgoud of zilver door middel van verschillende hamers en/of ponsen. Het edelmetaal wordt vervormd tot de gewenste vorm.

Ciseleren is het verfijnen van het reliëf en het oppervlak van de gedreven vorm. Van oudsher werd het ciseleren toegepast bij het afwerken van gegoten voorwerpen, waarbij het oppervlak werd gedicht. De tegenwoordige vacuüm gietmethode maakt dit overbodig.

Zagen van goud door middel van een zaagbeugel is een techniek die bij bijna elk sieraad voorkomt. Er zijn enorm veel diktes in de zaagjes die worden gebruikt bij goudsmeden.

Vijlen/Schuren Nadat het sieraad gevormd en gesoldeerd is, wordt het sieraad fijn afgewerkt door middel van vijlen en schuren, langzaam van grof naar fijn. Het afwerkingsniveau bij Goudsmid Margriet ligt erg hoog. Bij organische (earth) sieraden wordt het proces vijlen/schuren veelal overgeslagen. Bij organische sieraden laten we het goud zijn werk doen door te buigen met tangen en hameren en het bijna omsmelten onder begeleiding van de brander.

Polijsten - Buffen Nadat het sieraad fijn is afgewerkt met fijn schuren, wordt het sieraad gepolijst en daarna gebuft. Het polijsten van goud is essentieel om het sieraad zijn glans te geven. Hierbij wordt het oppervlak met polijstpasta's en roterende borstels gladgemaakt en gepolijst, waarna het sieraad met een buff een hoogglans krijgt. Als een spiegel..

Gieten kan onder andere met de verloren wasmethode en door middel van de Delftse gietmethode. Deze gietmethodes zijn aloude traditionele technieken, die nog steeds gebruikt worden. Vroeger gebeurde dit bij de bekende merken in Nederland, tegenwoordig wordt dit door de grote bekende merken uitbesteed aan onder andere Azië. De goedkopere arbeidskosten en voorwaarden zijn hiervan de reden.

In ons atelier gebruiken wij beide technieken (Verloren was en Delftse gietmethode) nog regelmatig. Denk hierbij aan de collectie in onze webwinkel www.margrietjewels.com en de op maat gemaakte (was)modellen, welke gegoten worden van nieuw of oud dierbaar goud van de opdrachtgever.

3D-Printen en Gieten De meest moderne techniek is het gebruik van 3D-printen in combinatie met het gieten middels de verloren wasmethode. Eerst wordt er met de opdrachtgever een ontwerp op maat gemaakt in het atelier van Goudsmid Margriet met Margriet zelf. Na goedkeuring van de opdrachtgever wordt het ontwerp 3D in was geprint en gegoten. Deze methode biedt een hoge mate van precisie en is ideaal voor het maken van ingewikkelde en delicate ontwerpen. Vèèl Goudsmeden vinden heel veel van de 3D techniek… Het ambacht gaat verloren… e.d. Wij vinden dat de 3D techniek mooi naast de aloude technieken kan bestaan binnen het vak goudsmeden. Zoals wij het vak uitoefenen, de aloude technieken en de nieuwe technieken combineren is ontzettend spannend, bevredigend en leuk! De keuze is aan de consument vinden wij..

Margriet zegt;

“ Je moet altijd met de tijd meegaan wil je over 200 jaar nog bestaan”

Versieringstechnieken van EDELE metalen


Graveren van dierbare sieraden is een versieringstechniek waarbij door middel van graveerstekers, al dan niet automatisch en met de hand, prachtige tekeningen, teksten, monogrammen en familiewapens kunnen worden gegraveerd. Dit gebeurt vaak in edelmetaal, maar ook in lagensteen in een zegelring. Soms is een sieraad te groot en moet het met de hand worden gegraveerd. Goudsmid Margriet kan hiervoor zorgen.

LASER graveren is een betrekkelijk nieuwe techniek. Goudsmid Margriet verzorgt dit al meer dan 10 jaar, vanwege zijn precisie 1:1. Sinds 2024 heeft zoon Bram Burger zijn eigen bedrijf in de sieradenlasertechniek. Voor meer informatie: https://www.sieradenlasergraveren.nl/ Wij zijn trots op deze nieuwe samenwerking!

Hamerslag is een eenvoudige versieringstechniek waarbij met verschillende hamers en/of ponsen decoratieve patronen en motieven aan het sieraad worden toegevoegd.

Freeswerk is een verspanende versieringstechniek, waarbij door verschillende freesjes tal van patronen en motieven aan het sieraad worden toegevoegd met behulp van een hangmotor.

Matteren is een techniek om het oppervlak door middel van borstels e.d. een fraaie matte kleur te geven. Dit is heel mooi naast de hoogglanzende variant.

Diamanteren is een techniek die het mogelijk maakt facetten te slijpen en te polijsten. Dit gebeurt machinaal. Deze techniek word vooral gebruikt bij trouwringen.

Edelstenen zetten De Kers op de Taart bij Goudsmid Margriet!

Bij Goudsmid Margriet is het zetten van edelstenen echt de kers op de taart. Goudsmid Margriet zet uw edelstenen met de grootste zorg en vakmanschap. We creëren een prachtige gouden zetting, of integreren de zettingen naadloos in het bestaande sieraad.

Ook als u uw eigen edelstenen opnieuw wilt laten plaatsen, bent u bij ons aan het juiste adres. Wij geven uw dierbare sieraad een nieuw leven door uw stenen op een perfecte manier te (her)zetten.

LAB-Grown Edelstenen: Echt en Betaalbaar

LAB-Grown edelstenen zijn net zo echt als natuurlijke edelstenen, maar worden in een laboratorium gemaakt. Een LAB-Grown diamant heeft dezelfde eigenschappen als een natuurlijke diamant, maar is verkrijgbaar voor een aanzienlijk lagere prijs. Bij Goudsmid Margriet bieden we deze diamanten aan als een betaalbaar alternatief, zonder in te boeten op kwaliteit. Uiteindelijk is de keuze aan u – wij geloven in het bieden van opties die bij u passen.

Met meer dan 35 jaar ervaring is Goudsmid Margriet een echte expert op het gebied van edelsmeden. Samen met haar team beheerst zij alle bovenstaande technieken en garandeert zij dat elk sieraad met zorg en vakmanschap wordt vervaardigd. Dit resulteert in unieke en prachtige stukken die generaties lang gekoesterd kunnen worden.

“Samen vormen deze basistechnieken – de kern van het goudsmeden, elk bijdragend aan de creatie van prachtige, duurzame sieraden.”